BINE ATI VENIT!

vineri, 19 aprilie 2013


ROMANIA                                                                                                                         NESECRET                                                                                        

Filiala   Vaslui   a ANCMRR                                                                                                                Exemplar nr
                                                                                                                                                                                                                                                                                         
           Nr.                                                                                                                                                  
          din


A N A L I Z A

 ACTIVITĂŢII   COMITETULUI  FILIALEI  VASLUI
DE LA  ADUNAREA GENERALA DIN ANUL  2012  PÎNA ÎN PREZENT
Sub deviza  : " PATRIE - ONOARE -DEMNITATE",  comitetul  filialei   a sustinut si sprijinit integral si neconditionat toate demersurile intreprinse de   Asociatia  Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, in scopul indeplinirii Hotaririlor  Conferintelor Nationale precum si a hotaririlor proprii din anul 2012…
In perioada ce o supunem atentiei , ne-au parasit pentru totdeauna,  o parte din camarazii nostri…
In amintirea lor  , va propun  sa pastram un moment de reculegere……

Ce am putut realiza in anul 2012?
Putem aprecia pozitiv activitatea comitetului filialei si birourilor subfilialelor in special pentru:
1) -imbunatatirea continua a colaborarii cu comandantii garnizoanelor si unitatilor militare , cu ceilalti conducatori ai organelor administratiei publice  si  institutiilor judetene, in scopul de  a se putea  asigura  conditii de munca  pentru membrii si organele de conducere ale filialei  si subfilialelor, ori pentru a veni in intimpinarea cererilor intemeiate  ale  membrilor acestora .
      Cadrele militare in rezerva si in retragere din filiala si subfiliale  au fost invitate si au participat la activitati si ceremonialuri militare importante, cu ocazia zilelor festive ori a sarbatoririi zilelor unitatilor militare, trecerii in rezerva a cadrelor active, etc.
Presedintele filialei  este membru  al Consiliului Judetean  al Persoanelor Virstnice si a participat  la sedintele   Comitetului Judetean Consultativ de Dialog Civic  , care functioneaza pe linga institutia Prefectului. Orce problema care intereseaza pensionarii militari ,- care sunt si persoane virstnice- , pot fi si sunt  aduse la cunostinta prefectului, a presedintelui consiliului judetean, a primarilor sau a conducatorilor institutiilor judetene descentralizate, pentru ca impreuna sa  se gaseasca  solutii legale de rezolvare.
Presedintele filialei a prezentat, in sedintele Comitetului Judetean Consultativ de Dialog Civic, informari cu situatia si doleantele  membrilor filialei noastre, inclusiv problemele privind pensiile militare si incercarile  de a desconsidera statutul de militar in rezerva si in retragere. O parte din problemele ridicate au fost rezolvate, iar altele  sunt in curs de rezolvare... O parte insemnata din membrii filialei a fost invitata la activitatile  culturale pentru sarbatorirea persoanelor in virsta sau cu alte prilejuri festive organizate pe plan local.
2)-mentinerea unei legaturi permanente cu Centrul Militar Judetean Vaslui si comandantii  unitatilor militare din garnizoana in vederea informarii cu unele ordine si dispozitiuni  ale M.Ap.N. , S.M.G., D.M.R.U. sau  Directiei Medicale care prezinta  interes   pentru cadrele militare in rezerva si in retragere, pensionari militari.In principiu , comandantii unitatilor militare sint receptivi la propunerile , cererile si sesizarile noastre. Remarc deosebita atentie pe care o acorda comandantul C.M.J. Vaslui si persoanele subordonate tuturor problemelor pensionarilor militari.
3)-imbunatatirea colaborarii cu filialele judetene A.N.V.R. , A.N.C.E., Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice cit si cu asociatia similara din M.A.I. ,precum si cu filialele locale ale SCMD,  in scopul evitarii disensiunilor ce pot aparea intre  asociatii sau membrii acestora in abordarea unor probleme comune  , dar mai ales pentru a actiona in  comun pe linia  intereselor  reciproce.La nivel judetean se colaboreaza in conditii bune si nu sunt atacuri neloiale ale  unei asociatii impotriva alteia.
4)Popularizarea si asigurarea asistentei juridice pentru pensionarii militari in aplicarea actele normative. Comitetul filialei judetene a pus la dispozitia tuturor pensionarilor militari informatiile si asistenta tehnica necesara pe timpul recalcularii si reviziei pensiilor militare, pentru ridicarea legitimatilor de cadru in rezerva de la CMJ..Acest lucru s-a facut atit prin postari pe saiturile  filialei si  al subfilialelor,,cit si prin discutii individuale cu membri nostri.
5) -promovarea de propuneri de inaintare in grad si de acordare de distinctii militare;
       Propunerile facute de catre filiala pentru promovare in grad a unor cadre in rezerva si in retragere au fost rezolvate. Este adevarat ca nu tuturor  propunerile noastre pentru inaintare in grad  li s-au dat curs, insa ele ramin in actualitate.Pentru 31.05.Ziua Rezervistului au fost propuse pentru promovare in grad doua cadre militare in rezerva.

6)- satisfacerea intr-o oarecare masura, a cererilor de bilete pentru tratamente medicale, recuperari sau odihna ;
In anul 2012 ni s-au  repartizat 2 locuri la statiunile Cap Aurora si la Baltatesti, insa nu au fost  solicitari facute.
Deasemeni , informez adunarea ca activitatea in cadrul Sanatoriului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala Baltatesti a inceput pe data de 02.04.2012. Tarifele pentru tratament 588 lei persoana , iar pentru recuperare 518 lei/persoana,  35 % si respectiv 30% din valoarea biletului.
Informez adunarea ca prin decizia Curtii Constitutionale ni s-au returnat sumele retinute pentru “Sanatate” in anul 2011-2012 , aferente unei pensii de 740 de lei.
7)Construirea unor site-uri pentru filiala si subfiliale.
In acest moment Filiala Judeteana Vaslui si Subfilialele din Birlad si Husi au site-uri(bloguri). Suntem printre singurii din tara, in aceasta situatie. Pe site-ul filialei se pot consulta toate actele normative in vigoare ce privesc activitatea noastra, se pot vedea documentele care se primesc si se inainteaza la ANCMRR , se pot face propuneri, se pot exprima opinii in legatura cu situatia noastra si se poate tine legatura intre noi! De asemena si Filiala judeteana Vaslui a A.N.C.E. are un  site, cu aceleasi facilitati!Este necesar ca fiecare membru sa le viziteze, singuri sau ajutati de cei din familie care stiu cum sa foloseasca internetul.
Ce nu am putut  realiza in 2010?
1)-nu suntem eficienti si convingatori in atragerea unui numar mai mare de pensionari militari in asociatie , ;
Nu am  putut “atrage” mai multi membrii in asociatie, cu toate ca toti isi dau perfect seama ca problemele mari si importante, cu impact major si imediat asupra majoritatii cadrelor militare in rezerva si in retragere au  fost rezolvate numai  prin straduinta asociatiei cadrelor militare in rezerva si in retragere, de la nivel central.
Se poate trage concluzia ca   nu exista suficiente activitati care sa determine pe membri  sa fie mai legati sufleteste si material de asociatie.
Sediul filialei judetene  este deschis  pentru toate cadrele militare in rezerva membre sau nemembre ale filialei . Aici se poate  avea acces la informatii diverse, se poate petrece timpul liber  in mod mai placut.
Cu toate acestea,  prezenta este slaba : de regula la aceste activitati participa mereu aceiasi oameni.
 Cel mai mai posibil motiv de ocolire a filialei,- intrucit sunt foarte multi restantieri la plata cotizatiei- , este  teama  de plata unei  cotizatii mari care  ar usura portofelul . Degeaba avem aceste temeri, deoarece asociatia noastra judeteana nu a solicitat  decit o cotizatie de 12 lei/an.   Va solicit in continuare , sa fiti de acord sa-i scutim   de a cotiza,  pe  acei care  ocolesc  asociatia din acest motiv.  Asa cred ca fiecare din acestia isi va face timp sa treaca cu inima deschisa , odata pe luna macar,  pe la sediul filialei, pentru a afla date si informatii utile fiecaruia.
Daca la nivelul filialei judetene nu se pot rezolva probleme mari si importante, cu impact major si imediat asupra majoritatii cadrelor militare in rezerva si in retragere, la nivelul Asociatiei Nationale, unele din aceste probleme sunt supuse permanent atentiei organelor  admnistratiei publice centrale, pentru a fi rezolvate.
Daca anumite cereri nu sunt rezolvate imediat  datorita conjucturilor caror le facem fata,  acestea vor fi rezolvate totusi pina la urma, numai  datorita perseverentei de care va da dovada conducerea  Asociatiei Nationale.
Asociatia Nationala , pentru  a functiona si exista,  necesita si sustinere financiara din partea Filialelor si subfilialelor  din teritoriu.
Celelalte ONG care apara drepturile altor categorii de personal in activitate sau la pensie , au alte surse de venituri    si de aceea duc a activitate furibunda, uneori periculos de neloiala fata de fostele cadre ale armatei.
Niciodata nu putem spune ca nu mai avem nevoie de  asociatia noastra , intrucit  unii de abia asteapta sa nu mai intilneasca nici o impotrivire,   pentru a promova dorintele si cererile lor rautacioase.
 La o analiza mai atenta si  profunda se va constata ca asociatia  aduce avantaje nu numai membrilor sai , ci si  tuturor cadrelor militare nemembre precum   si membrilor de familie ale acestora. Asa ca este o datorie morala sa faci parte din asociatia care  apara interesele intregii familii si reprezinta un “ciine de paza “ a drepturilor obtinute de generatiile trecute.
Cred ca nu putem apela la anunturi in presa pentru  inscrierea in asociatie sau   achitarea cotizatiei  , de aceea va solicit ajutorul in acest scop.
Informez adunarea, ca nici o persoana din cadrul filiale si subfilialelor   nu este remunerata si nu primeste vreo indemnizatie  sau vreun avantaj material,  pentru munca prestata in folosul membrilor si nemembrilor. Din contra, deplasarea la Conferintele Nationale s-au facut cu tichetele personale de transport pensionari, telefoanele necesare sunt date din fondul personal, timpul de lucru la filiala si subfiliala se face din rezerva de timp a fiecaruia....
2) nu am prea abuzat de  mijloacele mass-media si nu am dat dovada de prea  multa transparenta in activitatea filialei, ceea ce o consideram o deficienta, insa nu prea grava , deoarece uneori iesirile intempestive in public cu probleme ce nu intereseaza majoritatea populatiei enerveaza si stirneste antipatie….Mai ales in prezent, mass-media a vitriolat atmosfera impotriva pensionarilor militari. In Vaslui, -, opiniile si comentariile populatiei la adresa pensionarilor militari sunt negative si rautacioase.
3)- demersurile  pentru imbunatatirii asistentei medicale, dar mai ales pentru obtinerea medicamentelor gratuite au avut succes modest , intrucit am reusit sa convingem Directia medicala sa intervina pentru a asigura medicamentele compensate, cel putin pentru bolile cronice si sa asigure asistenta medicala prin medicii MAI., insa n-am reusit sa obtinem pentru cadrele militare si in rezerva aplicarea Statutului.Totusi , in luna martie  2013 cadrele militare pensionari militari cu boli cronice au primit medicamente gratuite.
4)-accesul la fonduri banesti, folosind prevederea 2% din Codul Fiscal, sponsorizarile si donatiile. 
Prin hotarirea judecatoriei Vaslui,  asociatia noastra judeteana este inscrisa in  Registrul asociatiilor si fundatiilor, - tinut la grefa Judecatoriei Vaslui-, cu consecinta dobindirii personalitatii juridice
In anul 2012 , am a solicitat personalului incadrat in unitatile militare din garnizoane (si nu numai) sa dirijeze 2% din impozit catre asociatia noastra, insa  personalul contactat nu   a fost  receptiv la solicitarile noastre.
Cu toate ca am apelat la sponsorizari si donatii, in perioada analizata nu am reusit sa atragem sume  de aceasta natura.
Aduc la cunostinta tuturor membrilor faptul ca  sumele provenite din cotizatii,  se cheltuiesc conform legilor in vigoare si controlul cheltuirii lor se face de catre organele financiare centrale si judetene,precum si de comisia de cenzori.
5)nu am putut determina pe membri nostri sa viziteze mai des site-ul , sa-l promoveze si sa-si exprime opiniile in legatura cu diversele si des schimbatoarele situatii...
Nu este greu  si fiecare dintre noi are acces la un calculator:acasa, la serviciu sau la rude ori cunostinte...
Ce vom face in 2013!
 Organele de conducere ale filialei ,subfilialelor si membrii acestora impreuna cu A.N.C.M.R.R. vom  impulsiona toate organele statului roman in  rezolvarea urmatoarelor probleme:
Deasemeni, noi membrii filialei judetene si subfilialelor  ne propunem:
-sa atragem mai multe cadre militare in rezerva si in retragere, pensionari militari,  catre asociatie, pentru constientizarea obiectivele asumate de catre A.N.C.M.R.R.
-sa ne facem simtita prezenta mai activ in viata localitatilor din care facem parte;
-sa fim mai aproape de camarazii nostrii cind au nevoie de ajutor sau sprijin;
-sa colaboram eficient cu celelalte structuri asociative similare : MIRA. ANCE, ANPV.si chiar cu SCMD ;
-sa ne informam permanent, de la comenzile unitatilor militare din judet,  asupra actelor normative militare care ne privesc si sa le aducem la cunostinta tuturor  camarazilor;
Stimati camarazi,
       Analiza si concluziile prezentate in Adunarea generala anuala reprezinta opinia Comitetului filialei , insa dumneavoastra va revine dreptul si obligatia sa va exprimati opiniile pe care aveti, chiar daca ele nu vor coincide cu cele aratate in materialul prezentat. De asemenea nu am prezentat activitatea A.N.C.M.R.R., la care am avut si vom avea si noi un rol deosebit , intrucit va fi prezentata separat.(anexa)
       Apreciez deosebit  aportul Consiliului Director pentru apararea drepturilor noastre ca pensionari militari in special prin demersurile legale facute.
Va multumesc!
PRESEDINTELE FILIALEI  JUDETENE VASLUI

Colonel (rez)

             Petru  DOBOŞERU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu